lauantai 27. syyskuuta 2014

Complex organic molecules found in interstellar space

BBC news reports this morning
Scientists have found the beginnings of life-bearing chemistry at the centre of the galaxy.

Iso-propyl cyanide has been detected in a star-forming cloud 27,000 light-years from Earth.

Its branched carbon structure is closer to the complex organic molecules of life than any previous finding from interstellar space.

The discovery suggests the building blocks of life may be widespread throughout our galaxy.

Various organic molecules have previously been discovered in interstellar space, but i-propyl cyanide is the first with a branched carbon backbone.

The branched structure is important as it shows that interstellar space could be the origin of more complex branched molecules, such as amino acids, that are necessary for life on Earth.

Dr Arnaud Belloche from the Max Planck Institute for Radio Astronomy is lead author of the research, which appears in the journal Science.

"Amino acids on Earth are the building blocks of proteins, and proteins are very important for life as we know it. The question in the background is: is there life somewhere else in the galaxy?"

Read the entire article by Michael Eyre in BBC Science

iso-propyl cyanide i-C3H7CN

______
Teksti on sama kuin Space Theology blogissani


8 kommenttia:

 1. Tämä tuo mieleen aiemminkin lainaamani pätkän Jim Brooksin kirjasta 'Origins of life':
  ===
  Atomeja muodostavien alkeishiukkasten, atomien, molekyylien (jopa nukleoproteiinien), vieläpä virusten välillä on ilmeisiä kemialisia ja fysikaalisia yhteyksiä. Samoin näyttää johtavan kehityssarja prokaryoottisista soluista (joilla ei ole selvärajaista tumaa) monien erityyppisten eukaryoottisten solujen (joilla on yksi tuma) kautta pitkälle erikoistuneisiin ihmiselimistön rakenteisiin. a) Nukleoproteiinirakenteiden ja b) yksinkertaisimpien prokaryoottisten ja eukaryottisten solujen välillä on kuitenkin valtavan suuri katko. Tämän eron perusteella voidaankin esittää yksi määritelmä elämälle.
  ===

  Luonnosta löytyy paljon lupaavia 'jatkumoita', asiat etenevät vähän kerrallaan.Ensimmäisen elävän solun - itse elämän - syntyminen on kuitenkin merkillinen juttu. "Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa"

  VastaaPoista
 2. Elämän synnyn suhteen mietityttää myös se, että yleisesti kaiketi ajatellaan elämän syntyneen vain kerran. Jos elämällä on taipumus syntyä spontaanisti sopivissa olosuhteissa, miksei sitten yhtä hyvin monta kertaa? Jos esimerkiksi ajatellaan, että elämää voi löytyä monilta muiltakin planeetoilta - ehkä voi - miksi se olisi syntynyt vain juuri yhden kerran maapallolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pointteja, Hannu.

   Olen jo kauan ollut sitä mieltä, että koko avaruus on tulvillaan elämää, onhan meidän Herramme itse Elämä.

   Nämä kompleksit hiiltä sisältävät molekyylit eivät ehkä sinänsä ole "orgaanisia" eli elollisia, mutta sitä ainetta, jota elämä tarvitsee.

   En usko (huom usko versus tiedä) että orgaaninen elämä sen enempää kuin fyysinen epäorgaaninen maailma on syntynyt spontaanisti.

   Poista
  2. Jännästi menee ajatukset eri ratoja hetkittäin. Esim. mulla on aina liittynyt yhteen nämä kaksi asiaa: jos elämä syntyy 'spontaanisti' sopivissa olosuhteissa, niin silloin sitä varmaan on monessa paikassa avaruudessa, ja oikeastaan maapallollakin se voisi olla tapahtunut useasti (vaikkei välttämättä).

   Mutta jos elämän synty ei ole 'spontaani' tapahtuma, vaan jotain muuta niin silloin se olisi tapahtunut vain kerran ja vain maapallolla.

   Mutta sinäpä esitit kolmannen vaihtoehdon: Ei spontaani, mutta avaruus täynnä elämää.

   Neljäs mahdollinen kombinaatiohan on: Spontaani, mutta vain maapallolla tapahtunut. Lieneekö mielekäs ollenkaan se.

   Hmmm.....

   Poista
  3. Pohdintoihisi liittyen mietin, olenkohan Hannu jo monta kertaa viitannut Totuusmatkaan?

   Kirjoitin sen aikoinaan Astroteologian blogiin ja suomensin
   http://eraamattu.blogspot.com/2009/04/totuusmatka.html

   Eero ymmärsi jujun ja otti sen yhteen kirjaansa luvuksi, miehille kirjoitettuun.

   Poista
  4. Mielenkiintoinen 'totuusmatkasi' sivusi samaja asioita, joita minulla kyllä oli mielessäni jo tuossa edellä.

   Olen henkisesti valmistautunut siihen, että esim. marsista löytyy bakteereita tms. pikkueliöitä, jotka eivät ole peräisin maasta.

   Olisi helpointa ajatella, että älyllistä ja moraalisesti vastuullista elämää, syntiä ja sovituksen vastaanottamista olisi vain maapallolla, koska täällä tuo tärkeä sovitustyökin on tapahtunut ja täällä evankeliumia julistetaan.

   Luomismielessä 'Kosminen Kristus' on helpompi ymmärtää. Hänen kauttaan kaikki. Mutta kun ajatellaan syntiä ja sovitusta, niin menee pasmat melko sekaisin jos ajatellaan, että evankeliumia tarvittaisiin ulkoavaruudessakin...

   Poista
  5. Mutta uskon, että nämä viimemainitut ovat asioita, joita tiede ei tule koskaan tieämään (ehkä lähipleneettojen pienelämää lukuunottamatta) eikä meidän ihmisten teologiakaan tiedä eikä tule koskaan tietämään (täällä maan päällä elellessä) ....

   Poista
  6. Eli ymmärrämme Saarnaajan kirjan agnostisia ajatuksia - siinä on tietty lepo but let us not give up!

   Kaiken hän on alun alkaen tehnyt hyväksi
   ja asettanut iäti jatkumaan,
   mutta ihminen ei käsitä Jumalan tekoja,
   ei niiden alkua eikä loppua.
   Saarnaaja 3:11
   Kun koetin perehtyä viisauteen ja tutkistella sitä työtä, jota ihminen maan päällä yötä päivää tekee saamatta untakaan silmiinsä, niin havaitsin, ettei ihminen voi käsittää Jumalan tekoja, sitä mitä auringon alla tapahtuu; vaikka ihminen kuinka ponnistelee yrittäessään ymmärtää, ei hän käsitä. Ja vaikka viisas väittäisikin ymmärtävänsä, ei hän kuitenkaan ymmärrä.
   Saarnaaja 8:16-17

   Poista