maanantai 7. huhtikuuta 2014

Psalmi 19

Auringonnousu Betlehemissä Moabin vuorten takaa 7.4.2014
kuva mikkoL
PSALMI 19

1. Veisuunjohtajalle; Daavidin virsi.

2. Taivaat julistavat Jumalan kunniaa, taivaanvahvuus ilmoittaa hänen kättensä tekoja.
3. Päivä sanoo päivälle, ja yö ilmoittaa yölle.
4. Se ei ole puhetta, se ei ole kieltä, jonka ääni ei kuuluisi.
5. Niiden mittanuora ulottuu yli kaiken maan ja niiden sanat maanpiirin ääriin. Auringolle hän on tehnyt niihin majan.
6. Se on niinkuin ylkä, joka tulee kammiostaan, se riemuitsee kuin sankari rataansa juostessaan.
7. Se nousee taivasten ääristä ja kiertää niiden toisiin ääriin, eikä mikään voi lymytä sen helteeltä.
8. Herran laki on täydellinen; se virvoittaa sielun. Herran todistus on vahva, se tekee tyhmästä viisaan.
9. Herran asetukset ovat oikeat, ne ilahuttavat sydämen. Herran käskyt ovat selkeät, ne valaisevat silmät.
10. Herran pelko on puhdas, se pysyy iäti. Herran oikeudet ovat todet, kaikki tyynni vanhurskaat.
11. Ne ovat kalliimmat kultaa, puhtaan kullan paljoutta, makeammat hunajaa ja mehiläisen mettä.
12. Myös sinun palvelijasi ottaa niistä vaarin, niiden noudattamisesta on suuri palkka.
13. Erhetykset kuka ymmärtää? Anna anteeksi minun salaiset syntini.
14. Myös varjele palvelijasi julkeilta, älä anna heidän minua hallita. Niin minä pysyn nuhteetonna ja olen paljosta synnistä puhdas.
15. Kelvatkoot sinulle minun suuni sanat ja minun sydämeni ajatukset sinun edessäsi, Herra, minun kallioni ja lunastajani.

3 kommenttia:

 1. Eräs ML väittää:

  "Älä tee itsellesi jumalakuvaa koskee myös sanallisia määritelmiä, miten muka näemme Jumalan toimivan luonnossa."

  mutta Psalmisti, joka puhuu siitä, miten näemme Jumalan toimivan luonnossa, osoittaa yksiselitteisesti hänen olevan olevan väärässä tässä asiassa. Kyllä siitä saa sanallisesti puhua, miten Jumala toimii luonnossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskossa saamme ihailla aurinkoa Psalmin 19 kirjoittajan kanssa.

   Ihmiset usein sanovat "meidän aurinkomme" mutta Jeesus opettaa Vuorisaarnassa Isästä Jumalasta, joka antaa aurinkonsa paistaa niin hyville kuin pahoille. Kyllä se on Jumalan aurinko!

   Ydinfysiikan kehityksen myötä ihminen on oppinut ymmärtämään auringon sisällä tapahtuvaa vety-helium fuusiota. Uskon kautta ymmärrämme uutta tieteen saavuttamaa tietoa, että näin Jumala on aurinkonsa luonut.

   Sen sijaan emme kykene osoittamaan, että "kas tässä näemme Jumalan toiminnassa". Hän on näkymätön ja salattu, emmekä kestä nähdä Jumalaa, joka on avaruuden miljardit ja miljardit auringot luonut.

   Poista
 2. Luonto - ajattelen evoluutiota - tuntuu toimivan paljolti 'naturalistisesti'. Määrittelen tässä kommentissa: 'itsenäisesti', ilman Jumalan vaikutusta. Ja tieteellinen tutkimus pystyy valottamaan tätä naturalistista osuutta, sen mekanismeja. Ei pidä asettaa rajaa luonnollisille selityksille, se pysähdyttää tutkimuksen. Se on yksi puoli asiasta.

  Mutta kuitenkin jään ihmettelemään. Haluan olla rehellinen. Mitä hyötyä on toisten mielipiteiden myötäilystä, jos haluaa päästä eteenpäin - vaikkapa vain omien virheidensä huomaamisessa? Pakko etsiä oikeita näkökulmia ja asenteita.

  Joku voi sanoa (en tiedä onko se ML?): "Kun keskustelemme evoluutiosta, meidän on lähdettävä siitä, että kaikelle löytyy naturalistinen selitys, tai se on ainakin olemassa. Ei saa sotkea tiedettä ja Jumalaa"

  Mutta: Kuitenkin on niin, että Jumalan viisaus ilmenee luonnossa. Ajatellaan vaikka geenien hienoa järjestelmää. Ei luonto ole kaikkea sitä 'itse keksinyt'. Kysymys: Miten Jumala on saattanut viisautensa ilmenemään luonnossa. Miten käytännössä? Eikö se vaadi jotain, mikä ei enää ole naturalistista? Jumala on vaikuttanut jotenkin asioihin jossain vaiheessa. Ja ehkä jatkuvasti

  Pointti on se, että täydellisen naturalistinen käsitys luonnosta on mielestäni mahdottomuus Jumalaan uskovalle, niin minusta nyt näyttää. Ellemme sitten sisällytä Jumalaa jotenkin ovelasti luonnonlakeihin, mutta mielestäni se on hämäystä, siinä 'piilotetaan' Jumala. Jos Hänet sisällytetään luonnonlakeihin, niin voidaan mielestäni puhua Jumalan vaikuttamisesta - vaikkakin ehkä tavalla jota emme ymmärrä.

  En tiedä olenko ymmärtänyt Biologos-tiimin linjaa, mutta se kuulostaa tällä hetkellä hyvältä korviini. Mielestäni se ei ole täydellisen naturalistinen. He eivät taistele evoluutioteoriaa vastaan, mutta puhuvat avoimesti ei-naturalistisesta puolesta. Lainaus, huom. viimeinen lause:

  BioLogos differs from the ID movement in that we have no discomfort with mainstream science. Natural selection as described by Charles Darwin is not contrary to theism. Similarly, we are content to let modern evolutionary biology inform us about the mechanisms of creation with the full realization that all that has happened occurs through God’s activity.

  VastaaPoista