perjantai 4. huhtikuuta 2014

Merenpohjan kivikehän ikä

Kivikehän ikä mantereiden ja merten alla
kuva wikimedia
Havainnollinen kuva näyttää punertavilla väreillä nuorimmat alueet, joissa mannerlaattojen kohtaaminen nostaa magmaa pintaan, vihreällä keski-ikäiset ja sinisellä vanhimmat merenpohjat (Välimeri, Teetis meri).

Tämä on nykyinen tilanne.

Maapallon pintakuoren historian alussa oli nykyisten tietojen mukaan yksi ainoa supermanner, Ur, jota ympäröi alkumeri. Tämä on mannerlaattojen liikkeen myötä sitten hajonnut kappaleiksi, aikamme maapallon mannerten palapeliksi.

Supercontinent nameAge (Ga: billions of years ago, Ma: millions of years ago)
Ur (Vaalbara)~3.6-2.8 Ga
Kenorland~2.7-2.1 Ga
Protopangea-Paleopangea~2.7-0.6 Ga
Columbia (Nuna)~1.8-1.5 Ga
Rodinia~1.25-0.75 Ga
Pannotia~600 Ma
Pangaea~300 Ma
taulukko wikipedia

Nämä vanhat merenpohjat ovat hautautuneet ja muovautuneet tektonisten liikkeiden seurauksena lähes tunnistamattomiksi.

Käsitykseni mukaan ensin oli maa - 4.6 miljardia vuotta sitten muodostuneen planeetan tulisesta alusta hitaasti jäähtyvä. Maan ohut pintakuori on jähmettynyt mahdollisesti jo 4 miljardia vuotta sitten.

Tähän perustukseen tulee sitten jostain valtavasti vettä, mahdollisesti vain yhden kerran. Tämä vesi on kokoontuneena rakenteellisesti ja kemiallisesti kuivan maan mannerlaatoista eroavissa merialtaissa.

Maanpintakuoren laatoissa on myös paljon vettä, järviä, jokia, lähteitä ja puroja. Tämä on useimmiten raikasta suolatonta vettä, kun merivesi on kauttaaltaan suolaista.
2 kommenttia:

 1. Huomenta Hannu ja kiitos että innoitit kirjoittamaan lisää merenpohjasta, jossa elämän arvellaan alkaneen.

  Toivottavasti nämä tekstit ovat riittävän tieteellisiä osoittamaan maan ja meren eron.

  On totta, että kirjoituksissa ei kuulu hämmästyneitä huudahduksia, miten tämä on mahdollista - telluksella kaksi kemiallisesti eroavaa mannerlaattojen perustaa, SIMA ja SIAL

  mutta niin vain on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olit kuin olitkin oikeassa, mantereiden koostumus on mielenkiintoisesti erilainen. Olin kuvitellut että ne ovat vain ylemmäksi noussutta entistä merenpohjaa. Mutta ainakin jotain erikoista on tapahtunut muutakin kuin 'pinnalle nouseminen'
   Löysin yhden artikkelin, joka viittaa siihen että asia on tosiaan päänvaivana tiedemiehillä. Uuden teorian mukaan manteeet ovat mahdollisesti 'oozed' esiin muuta mömmöstä. Tarkoittaako se jonkinlaista erilleen saostumista, erittymistä vai mitä - englanninkielentaitoni ei riitä.
   http://www.sciencedaily.com/releases/2012/03/120312140318.htm

   Poista